0770 128 167

AMG este specializata pe toate tipurile de creditare oferite in piata atat pentru persoane fizice cat si pentru cele juridice.

Creditul ipotecar

Credite ipotecare

Creditul ipotecar este un credit destinat achizitionarii unuia sau mai multor imobile, care pot fi: apartamente in blocuri, case de locuit, case de vacanta, terenuri, precum si construirii, renovarii si extinderii imobilelor. Un credit ipotecar se acorda in euro sau lei.

Descrierea unui credit ipotecar:

  • Valoarea unui credit ipotecar este de minim 3.000 euro. Un credit garantat nu are limita maxima, aceasta se calculeaza in raport cu capacitatea de rambursare a solicitantului de credit ipotecar (gradul de indatorare) si in raport cu valoarea imobilului adus in garantie pentru un credit ipotecar(LTV).
  • Perioada de rambursare- poate fi de la 3 ani pana la 35 de ani.
  • Venituri acceptate- salarii( inclusiv prime, bonusuri si alte venituri asimilate salariilor), venituri din activitati independente, venituri din dividende, pensii, chirii, drepturi de autor, contracte de management, salarii obtinute in strainatate, diurne, bonuri de masa, etc.
  • Gradul de indatorare reprezinta ratele lunare aferente creditelor solicitantului si pot ajunge pana la 60% din veniturile lunare. Gradul de indatorare se stabileste separat pentru fiecare solicitare de credit ipotecar in functie de scoringul solicitantului.
  • Avansul la un credit ipotecar - este de minim 15% pentru un credit ipotecar in lei si de minim 25% pentru un credit ipotecar in euro. Avansul reprezinta suma platita de client in completare la un credit ipotecar pentru achizitia imobilului. Cu cat avansul este mai mare, cu atat dobanda creditului este mai mica.
  • Codebitori acceptati la un credit ipotecar - pot aplica impreuna cu solicitantul pentru a ridica sansele de obtinere a unui credit ipotecar. Pot fi codebitori din cadrul familiei solicitantului de credit ipotecar - sot/sotie, frati/surori, parinti, sau chiar orice alta persoana din afara familiei solicitantului de credit ipotecar (prieteni, colegi, etc).

Documente necesare obtinerii unui credit ipotecar:

  • Actele de identitate (BI/CI) pentru solicitantul; sotia/sotul solicitantului de credit ipotecar(daca este casatorit(a)); codebitor (daca este cazul).
  • Certificat de casatorie - daca este casatorit.
  • Documente privind angajamentele de plata - alte credite ipotecare sau orice fel de credite pe care solicitantul le detine in momentul solicitarii unui credit ipotecar (daca este cazul).
  • Actele de proprietate asupra imobilului pe care se pune ipoteca, sau care se achizitioneaza prin credit ipotecar, precum si orice documente care sunt necesare pentru procesul de evaluare (plan cadastral, extras de carte funciara, etc).
  • Dovada veniturilor solicitantului de credit ipotecar, sotului/sotiei acestuia (daca la calculul bugetului se iau in considerare veniturile pe familie).

Dobanda anuala la un credit ipotecar - poate fi fixa in primii ani si apoi variabila, sau variabila pe toata durata creditului, modificarea acesteia facandu-se in functie de indicele IRCC sau EURIBOR.

Comisioane si taxe bancare aplicabile- in functie de banca aleasa, pot fi comisioane de analiza a dosarului de credit ipotecar, comisioane de evaluare a imobilului adus in garantie, comisioane de administrare a unui credit ipotecar. Noi va vom indruma sa alegeti un credit ipotecar cu comisioanele cele mai mici, sau pe cele pe care le doriti cel mai putin (De ex: credit ipotecar fara comision de analiza, etc).

Rambursare anticipata a unui credit ipotecar - partiala sau totala - este posibila la solicitarea clientului si cu acordul bancii.

Asigurari aplicabile la un credit ipotecar- unele banci solicita asigurare de viata pentru solicitant si asigurarea imobilului adus in garantie.

Alte costuri care se regasesc la un credit ipotecar:

  • Costuri notariale - obtinerea extrasului de carte funciara in vederea ipotecarii imobilului achizitionat prin credit ipotecar, taxele de autentificare a contractului de vanzare cumparare cu ipoteca si inregistrarea ipotecii la cartea funciara.
  • Taxa de inregistrare la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare a cesiunii asigurarii imobiliare si, dupa caz, a garantiei reale mobiliare asupra disponibilitatilor din conturi si a garantiei reale mobiliare asupra veniturilor viitoare.
  • Comision de realizare a raportului de evaluare pentru imobilului adus in garantie la un credit ipotecar.
  • Alte conditii - solicitantul trebuie sa fie cetatean roman cu domiciliul stabil in Romania, cu varsta mai mare de 21 ani si mai mica de 70 de ani la data rambursarii totale a unui credit ipotecar, sa nu inregistreze debite sau alte obligatii neachitate la scadenta catre banci sau alte institutii dinanciare non-bancare la data solicitarii creditului, sa realizeze punctajul impus de sistemul de evaluare a riscului.

Avantaje:

  • Perioada lunga de rambursare;
  • Posibilitatea obtinerii unor sume mai mari decat in cazul unui credit de nevoi personale ;
  • Dobanzile unui credit ipotecar sunt mai mici in comparatie cu dobanzile creditelor de nevoi personale ;
  • Posibilitatea rambursarii anticipate;
  • Posibilitatea unor investitii imobiliare prin contractarea unui credit ipotecar;
  • Este posibila o refinantare unui credit ipotecar in conditii mai bune de creditare;
  • Construirea locuintelor in regie proprie prin credit ipotecar de constructie.

Garantii constituite la un credit ipotecar:

Ipoteca de rang I in favoarea bancii constituita pe unul sau mai multe imobile aflate in proprietatea solicitantului de credit ipotecar, ori a unor terte persoane (familie, rude, prieteni, cunostinte).

Un credit ipotecar este acelasi lucru cu un credit imobiliar, cu diferenta ca in cazul unui credit ipotecar se va pune ipoteca pe imobilul care se cumpara, iar la creditul imobiliar se poate pune ipoteca si pe alt imobil aflat in proprietatea solicitantului sau a altei persoane.

Pentru fiecare client putem negocia conditiile de finantare ale unui credit ipotecar mai bune decat cele standard, in functie de profilul acestuia.